Anne-Marie Hogeweg, coördinator programmalijn Zorgtechnologie binnen De Zorgacademie:

‘Inspelen op inzet van nieuwe technologieën en domotica’

‘Het gebruik en de inzet van nieuwe technologieën en domotica in de zorg is sterk in opkomst. Het biedt vele voordelen, mensen kunnen bijvoorbeeld langer thuis blijven wonen. Het vraagt van zorgverleners wel een andere manier van werken. Daar spelen we binnen De Zorgacademie op in’, legt Anne-Marie Hogeweg uit. Zij is coördinator programmalijn Zorgtechnologie vanuit ROC Tilburg.

Anne-Marie legt uit hoe. ‘Op dit moment bouwen we bijvoorbeeld in samenwerking met Thebe een zorgappartement dat is uitgerust met technologie en domoticavoorzieningen. En wordt het lokaal verbouwd en bereiden we het lesmateriaal voor. Hier oefenen straks ook studenten met praktijksituaties die voorkomen bij de zorg van deze bewoners.’ Ze noemt een voorbeeld. ‘Als zorgverlener leg je ‘s avonds bijvoorbeeld niet meer een hele ronde af langs alle woningen, maar zit je op een centrale plek waarop je op schermen jouw patiënten of cliënten in de gaten houdt. Als er dan een alarm gaat, moet je weten wat je moet doen. En ook weten hoe je op afstand communiceert met de persoon in kwestie. Op afstand met iemand praten is anders dan dat je vóór iemand staat en kunt aanraken. Dat moet je wel leren en oefenen.’

 Samen investeren

In het praktijkappartement krijgen studenten van het ROC Tilburg les, maar het appartement is ook beschikbaar voor nascholing van de medewerkers van Thebe en andere zorgorganisaties. ‘Dat is ook een plus van De Zorgacademie’, zegt Anne-Marie. ‘Je investeert samen en bepaalt vooraf welke technologie en domotica je wilt inbouwen. Zo sluit de leersituatie prima aan op de praktijk.’ De projectleider werkt ook samen met het ROC Eindhoven en Avans Hogeschool. ‘Met het ROC in Eindhoven hebben we bijvoorbeeld een uitwisseling van leermaterialen. Met Avans ontwikkelen we een doorlopende leerlijn voor het mbo en hbo. We delen onze kennis en wij brengen vooral kennis over de praktische zorg. Allemaal plussen van De Zorgacademie.’

GDPR