Samen maken we de zorg en het onderwijs leuker, fijner en beter

Spetterende Proeftuin van De Zorgacademie!

Hoe bereid je toekomstige zorgprofessionals en patiënten of cliënten met hun familie voor op de uitdagingen waar zorg en welzijn voor staan? Door mèt ze te praten en niet over ze. Zo wordt de zorg en het onderwijs leuker, fijner en beter!

Tijdens de European Week of Social Innovation in Tilburg verzamelden ruim tachtig studenten, docenten, praktijkbegeleiders, patiënten/cliënten én hun familie zich op donderdag 19 september in de creatieve proeftuin van De Zorgacademie. De uitdaging deze ochtend: hoe bereiden onderwijs en zorg de aanstaande professional voor op de toekomst? Het werd een spetterende ochtend met concrete acties om het anders te gaan doen.

Waarom?

Elke dag staan de kranten vol met dramatische berichten. De zorg wordt onbetaalbaar. Ouderen krijgen niet langer het recht op een schone luier en familieleden worden geacht vrijwilligerswerk te komen doen in het verpleeghuis waar pa of ma wordt verzorgd. Dat terwijl mensen tegenwoordig zelf willen bepalen hoe en welke zorg ze krijgen. Dat vraagt wat van de huidige zorgprofessionals en van de jongeren die nu worden opgeleid. Dat vraagt ook zeker wat van de scholen en zorginstellingen die samen de professional van de toekomst opleiden. Het moet anders, het moet beter!

Verhalen, patronen en experimenten

Na een inspirerende inleiding verzorgd door Sjaak Bloem, gingen alle deelnemers aan de slag met het delen van verhalen, het onderzoeken van de onderliggende patronen (waarom doen we het eigenlijk zo?) en het bedenken van een experiment om het anders te doen. De ontdekkingstocht beslaat vijf casussen uit de praktijk van alle dag: geluk, familiezorg, communicatie, tijd & aandacht, school en de praktijk.

GDPR