Studenten ROC Tilburg en Fontys presenteren resultaten pilot zorgtechnologie

Eind september 2015 startte in Tilburg een uniek onderwijsproject met als thema Zorgtechnologie. Een uniek samenwerkingsverband tussen diverse organisaties, waaronder ROC Tilburg, School voor Gezondheidszorg, de Brabantse Proeftuin Dementie en de BRIZ. Op maandag 25 januari 2016 presenteerden de studenten die deelnamen aan de pilot hun ervaringen.

Wvera en teun presenteren hun resultatene blijven steeds langer thuis wonen. Maar hoe zorgen we ervoor dat mensen met dementie op gezonde, veilige en prettige manier thuis kunnen blijven wonen? Naast de reguliere zorg biedt technologie steeds meer mogelijkheden. Toch wordt hier in de praktijk nog té weinig gebruik van gemaakt. Dat was één van de belangrijkste argumenten voor ROC Tilburg om een pilot te starten waarin ondernemers, studenten Verpleegkunde, dé zorgprofessionals van de toekomst, en mensen die leven met dementie samen aan de slag gingen om technologische oplossingen te ontdekken, te testen en waar mogelijk toe te passen in het dagelijks leven bij mensen thuis.

De opzet

In kleine groepjes zijn de studenten aan de slag gegaan. Ondernemers presenteerden hen hun producten zodat zij zich een beeld konden vormen van het productaanbod. Daarna werden zij gekoppeld aan mensen die leven met dementie, die ze thuis bezochten. Veel studenten stonden bij aanvang sceptisch tegenover zorgtechnologie. Ook hadden veel van hen, door de opzet van de pilot, het gevoel dat ze producten moesten gaan verkopen. De ontmoetingen verliepen anders dan verwacht. Heel warm en persoonlijk. ‘Het voelde soms alsof we bij onze opa en oma op bezoek gingen’ gaf één van de studenten aan. ‘Het was gezellig, we dronken thee en aten wat lekkers. Toen we in gesprek gingen zagen we dat er écht een zorgvraag was. Het was ontzettend leuk om die behoefte goed in kaart te brengen en vervolgens in te vullen met een technologische oplossing!’

Meneer en mevrouw De Graaf

De studenten Vera en Teun werden gekoppeld aan meneer en mevrouw De Graaf. De latent aanwezige behoefte voor een persoonlijk alarmeringssysteem werd tijdens de gesprekken met Vera en Teun steeds duidelijker. Uiteindelijk heeft het echtpaar, met hulp van de studenten een systeem aangeschaft en in gebruik genomen. ‘In het begin was het best even wennen’, vertelt mevrouw De Graaf. Haar man drukte de eerste keer zo vaak achtereen op de knop dat het systeem overbelast raakte. ‘De leverancier heeft ons vervolgens uitstekend geholpen. Mijn man weet nu dat het even duurt voordat ik bij hem ben.’

Duurzaam onderwijs

ROC Tilburg is tevreden met de eerste resultaten en vooral trots op de studenten. De studenten hebben in een korte tijd veel geleerd en waardevolle adviezen gegeven aan hun cliënten. ‘We gaan deze pilot omzetten naar een programma dat een vaste plek in ons curriculum krijgt’, aldus Francé Vermeer. ‘Door zorgtechnologie een vaste plek in ons onderwijsprogramma te geven verbeteren we het onderwijs duurzaam en zijn we klaar voor de toekomst! Hierbij is een intensieve samenwerking met ondernemers en zorgaanbieders onontbeerlijk.’ Francé roept zorgaanbieders en -professionals op de deuren naar mensen met dementie thuis open te zetten, want bij de mensen thuis kunnen we écht het verschil maken. Ook vraagt zij ondernemers om na te denken over andere verdienmodellen; als de kosten van technologische oplossingen te hoog zijn voor de individuele cliënt wordt het nooit een succes. Als laatste roept zij collega onderwijsinstellingen op zich met ROC Tilburg te verbinden; samen kunnen we ervoor zorgen dat we de nieuwe generatie zorgprofessionals klaarstomen voor de toekomst.

Verder onderzoek

Naast de studenten van ROC Tilburg deden ook studenten van Fontys mee aan de pilot. Zij onderzoeken de pilot als geheel, op zoek naar resultaten die bij kunnen dragen aan het breed opschalen van zorginnovaties. Eén van de belangrijke bevindingen uit hun onderzoek is dat sommige producten in aanschaf relatief kostbaar zijn. Dit vormt voor veel mensen een drempel. Ondernemers moeten daarom écht op zoek naar andere verdienmodellen om technologie toegankelijker te maken. Denk aan proeftijd, huur, etc.

GDPR