Programma Leer&Deelsessie deeltijdfactor

Hoe zorgen we ervoor dat het deeltijdpercentage onder zorgprofessionals toeneemt?

De Zorgacademie Midden-Brabant organiseert op woensdag 17 januari de Leer&Deelsessie ‘Het plannen en roosteren van de toekomst’.  Vanuit het project Deeltijdfactor zijn experimenten gestart om anders te roosteren en te plannen, ofwel het anders organiseren van diensten. Hier zitten namelijk volgens de organisaties de grootste belemmeringen. Tijdens de Leer&Deelsessie delen experimenterende organisaties hun ervaringen. Het doel van de sessie is met elkaar te onderzoeken welke goede experimenten we binnen de Zorgacademie kunnen aan uitbouwen.

Locatie: Natuurmuseum Tilburg

Programma

13.00 uur
Inloop, ontvangst met koffie en thee in het Museumcafé.

13.30 uur

  • Opening door Ellen Toet, projectleider Behoud en Betrokkenheid en Suzanne van den Borne, strategisch adviseur Transvorm en programmamanager Zorgacademie
  • Welkomstwoord door Chantal Beks, bestuurder De Wever

14.00 uur
Workshopronde 1. Experimenteren binnen de Zorgacademie

  • Kan maatwerk binnen de zorg? ETZ pakt het potentieel
  • Planning 2.0, het méérjarig verbeterprogramma van GGz Breburg
  • Flexibiliteit en méér regie voor Amarant-teams
  • Rooster in Balans, de aanpak van De Wever

14.45 uur
Pauze

15.05 uur
Workshopronde 2. Inspiratie van buiten

  • Roosteren bij de NS, waar gaan we eigenlijk naar toe?
  • Planning in Balans, onze zorg! Inspiratie uit Limburg
  • Inzet van AI/robotisering in het plan- en roosterproces. Zo doen ze bij Vitalis in Eindhoven

16.00 uur
Key note Luc Dorenbosch, Baaningenieurs: Op weg naar tweebaans zorgprofessionals: werkgevers sla de banen ineen!

16.35 uur
Afsluiting door Ellen en Suzanne

16.45 uur
Nieuwjaarsreceptie

Key note: Op weg naar tweebaans zorgprofessionals: werkgevers sla de banen ineen!

Hoe ziet de zorg eruit als zorgorganisaties personeel over haar eigen functiegrenzen heen laat werken – ook bij een andere (zorg)werkgever? Hoe pluk je de vruchten van gedeeld werkgeverschap waarbij werkgevers (bv. in de regio) met elkaar de banen ineen slaan. In de presentatie staat Luc Dorenbosch stil bij de effecten van het combineren van banen. Denk daarbij aan zowel de kwantitatieve bijdrage aan een meer flexibele personeelsplanning als aan de kwalitatieve bijdrage aan gevarieerd, leuk en leerzaam werk. Hij laat zien welke redenen werkgevers al hebben om samen verder te denken dan de eigen functies breed zijn. Kun je mensen beter werven met combi-vacatures? Kun je zorgpersoneel beter behouden als er op wekelijkse, maandelijkse of jaarlijkse basis tweebaans ruimte is om ook op een andere manier te werken? Worden combi-deals de standaard in een toekomst van schaarste en vergrijzing waarin moeten we écht stappen anders moeten zetten. Laat u inspireren om ook de taken en banen ineen te slaan. CV Dr. Luc Dorenbosch 

Workshopronde 1. Experimenteren binnen de Zorgacademie

ETZ, GGz Breburg, Amarant en De Wever onthullen tijdens hun workshops de uitdagingen, tips & tops van hun experimenten.

Kan maatwerk binnen de zorg? ETZ pakt het potentieel
Hoe pakt ETZ het potentieel? Hoe nemen ze iedereen in hun organisatie mee in de verandering, wat is nu daadwerkelijk de opbrengst en wat zijn hun geleerde lessen? Liesbeth Bult en Mieke van Puijenbroek delen de ETZ-ervaringen, gaan graag in dialoog en doen een roostersessie.

Planning 2.0, het  méérjarig verbeterprogramma van GGz Breburg
Welke strategische koers vaart GGz Breburg met het anders roosteren. ‘Samen’ is hierin een sleutelwoord: samen de regie, samen roosteren. Ramona van den Elzen legt uit dat GGz Breburg efficiënt werken ziet als een gedeelde verantwoordelijkheid.

Flexibiliteit en méér regie voor Amarant-teams
Amarant heeft het vergroten van flexibiliteit en zelfregie voor medewerkers al jaren hoog in het vaandel staan.  Marieke van Huijgevoort, Nicole Westerbeek en Martien Laarman geven voorbeelden van hoe Amarant dat doet.

Rooster in Balans, de aanpak van De Wever
Rosanne Huijbregts en Rianne Jasperse vertellen hoe De Wever is gekomen tot een programmatische aanpak van roostering-vraagstukken. Ze delen de eerste bevindingen  van experimenten met de Losdenkers, Tonos-care en het aanpassen van het werkproces rondom de inhuur van derden.

Workshopronde 2. Inspiratie van buiten

De NS, De Zorggroep en Proteion (werken tevens samen binnen ZorgConnect: een samenwerking van zorgorganisaties en opleiders in Noord- en Midden-Limburg) en Vitalis Woonzorg Groep vertellen welke stappen zij zetten om goed te plannen en te roosteren, voor zowel de organisatie als voor de medewerkers.

Roosteren bij de NS, waar gaan we eigenlijk naar toe?
Bart Moors van de NS duidt welke kanteling de spoorwegmaatschappij probeert te maken als het gaat om het roosteren van duizenden machinisten en conducteurs. Met als uitgangspunt een aantrekkelijke werkgever te blijven. Hij gaat het gesprek aan over de vragen ‘Wat is er ‘bij ons’ anders dan ‘bij jullie’ , en ‘Wat kunnen we aan elkaar hebben als het gaat om roosteren?”

Planning in Balans, onze zorg! Inspiratie uit Limburg
Hoe wordt de roostering-uitdaging aangepast in Limburg? Nanette Welten van de Zorggroep en Maurice Verdonschot van Proteion geven inzicht in de methode die hun organisaties helpt bij het in balans brengen van zorgvraag en aanbod. Onderdelen zijn onder meer op een andere manier kijken naar de functiemix en het verdelen van de piekmomenten.

Inzet van AI/robotisering in het plan- en roosterproces. Zo doen ze het in Eindhoven
De Vitalis WoonZorg Groep kiest ervoor de medewerkers zoveel mogelijk zelf te laten bepalen wanneer zij werken door middel van echte zelfroostering. Op momenten dat het echt spannend wordt zetten zij robotiseringsoplossingen in. Jeroen Swanen geeft een kijkje in de keuken en vertelt over hoe zij al jaren geen uitzendkrachten of bemiddelde zzp’ers inzetten en over het inzetten van AI die de cliëntbehoefte en medewerkersbeschikbaarheid op het juiste moment en het juiste niveau met elkaar in balans brengt.

Vooraf inschrijven voor een workshop

De kans dat je mee kunt doen aan een workshop naar keuze, is het grootst als je je nu ervoor inschrijft. Dat kan hier

Heb je je nog niet aangemeld, dan vragen we je zo snel mogelijk het aanmeldformulier in te vullen. 

 

GDPR