Camiel van Houtert, accountmanager bij Detron Healthcare Solutions

Met zorgtechnologie het heft in eigen hand houden

Watson, een supercomputer aan wie je vertelt wat de symptomen zijn van je ziekte en Watson stelt de diagnose. Een smartphone die je kunt gebruiken bij het meten van je glucose. Een app waarmee je zelf een hartfilmpje kunt maken en dat filmpje kun je doorsturen naar je arts. Of een app waarmee je na een beroerte zelfstandig kunt werken aan je fysieke herstel. Toekomstmuziek of realiteit? Zeker is dat zorgtechnologie zich blijft ontwikkelen. Logisch dus dat studenten les krijgen in hoe hiermee om te gaan en dat medewerkers binnen de zorg bijscholing krijgen op dit gebied. Met dat idee in het achterhoofd is het domotica-appartement gerealiseerd door Thebe, ROC Tilburg en Detron Healthcare Solutions. Deze laatste heeft de technische voorzieningen geleverd.

Nu dit appartement er staat, zijn ook veel andere groepen geïnteresseerd. Zo zijn studenten van het roc uit Breda al een kijkje komen nemen en er ligt een verzoek van het Albeda College uit Rotterdam. Maar ook senioren zijn geïnteresseerd. Zij willen ook graag weten welke rol zorgtechnologie kan betekenen. Zo liggen er aanvragen van diverse groepen van de Katholieke Bond voor Ouderen en de Algemene Bond voor Ouderen. Het bestuur van de vereniging van bewoners van Serviceresidentie Molenwijck in Loon op Zand wil graag een keertje langskomen en woensdag 2 april is Probus Tilburg – een vereniging voor postactieven van 55 jaar en ouder – op bezoek geweest. Probus-leden kregen voorafgaand aan de rondleiding een presentatie met als thema ‘Vitaal ouder worden’. Deze presentatie werd gegeven door Camiel van Houtert van Detron. Zeer enthousiast en met passie vertelde hij wat de rol van zorgtechnologie kan zijn in de ouderenzorg.

“Wat zo mooi is aan zorgtechnologie, is dat je als zorgvrager het heft in eigen hand kunt houden. Dat je langer zelfstandig kunt blijven wonen en dat er op de achtergrond altijd zorgverleners of mantelzorgers zijn die meekijken en jou kunnen helpen indien nodig”, vertelt Camiel van Houtert. “Ook kunnen we met slimme zorgtechnologie aansluiten op de persoonlijke behoeften van somatische bewoners van bijvoorbeeld een verpleeghuis. Met wat we noemen ‘dwaaldetectie’ hoeven cliënten niet meer de gehele tijd op een gesloten afdeling door te brengen, maar kunnen zij ook in andere ruimtes in het verpleeghuis terecht, ook in bijvoorbeeld een openbaar restaurant. Wat daar zo geweldig aan is, is dat het prettig wonen centraal staat en niet de zorg zelf. Voor cliënten die hiermee te maken krijgen, is dat een enorme vooruitgang!”

Bent u ook geïnteresseerd in een lezing over zorgtechnologie en een rondleiding door het domotica-appartement? Of wilt u het  appartement gebruiken voor een training? Stuur dan een email met u vraag naar info@zorgacademie-mb.nl

GDPR