Tiny Leeuwis, coördinerend begeleider RIBW Brabant & Bart van Ierland, student verpleegkunde ROC Tilburg

Heel zinvol en praktijkgericht

RIBW Brabant, GGZ  Breburg en ROC Tilburg vormen samen de GGZ academie en verzorgen  workshops aan de opleidingen Verpleegkundige en Maatschappelijke Zorg. “Dat is heel bijzonder,” vertelt Tiny Leeuwis enthousiast. Zij is coördinerend begeleider bij RIBW Brabant. “Het is uniek dat we samen op deze manier een bijdrage leveren aan het onderwijs. Het RIBW en de GGZ hebben elkaar hierin gevonden. Dat is mooi! Bovendien is dit voor studenten een mooie kennismaking met het RIBW. Ze kunnen tenslotte ook bij ons komen stagelopen en zijn mogelijk onze nieuwe collega’s.”

Bart van Ierland is een van de studenten Verpleegkundige die de tweewekelijkse workshops volgt. “Het is echt goed, die samenwerking. Super dat we les krijgen van mensen die met hun voeten in de klei staan. Zij vertellen ervaringen uit de dagelijkse praktijk en hoe ze daar mee omgaan. Daar leer ik veel van. Vaak kan ik hun tips meteen toepassen tijdens mijn stage.”

Tiny: “Afgestudeerden van de opleidingen Verpleegkundigen en Maatschappelijke Zorg krijgen bij ons de functie begeleidingsmedewerker. Ze hebben niet wezenlijk andere taken. Ik zie wel een verschil in attitude. Een VP’er zit wat meer aan de medische kant, is eerder geneigd om vanuit protocollen en ziektebeelden te denken. Dat is logisch, dat hoort bij de opleiding. Een MZ’er is meer gericht op sociale aspecten en communicatie.”

“Dat merk ik heel goed als we aan casussen werken, zoals laatst bij een opdracht over hoe om te gaan met agressie,” vult Bart aan. “Als VP’ers denken we sneller aan een spuitje en separeren als cliënten agressief blijven, terwijl een MZ’er meer praat, gerust stelt. Dat was echt opvallend. Maar ook heel zinvol, dat je hoort hoe anderen hiermee omgaan. Daar leer ik veel van.”

Tiny: “Dat geeft meteen een belangrijke meerwaarde van dit traject aan. Studenten kunnen elkaar aanvullen vanuit de eigen achtergrond. Heel zinvol en heel praktijkgericht, want in het werkveld werken disciplines ook met elkaar samen.”

De geluksmomenten van Bart

Bart loopt stage bij het RIBW Brabant, bij het team De Werf, waar hij Korsakov-cliënten begeleidt. “Ik zit hier echt op mijn plek, hoop ook dat ik hier kan blijven werken. Mijn hart ligt bij de psychiatrie. Ik wist ook al vroeg dat ik de zorg in wilde. Veel familieleden werken in de zorg. Die vertelden altijd fascinerende verhalen. Daar was ik altijd van onder de indruk. Als cliënten waar ik nu mee werk doelen behalen, dan geeft dat mij een geluksgevoel. Zo ging onlangs een cliënt zelfstandig boodschappen doen en geld pinnen. Dat is echt heel moeilijk voor een Korsakov-cliënt. Als dat dan lukt, en dat ik daar een bijdrage aan heb geleverd. Daar krijg ik een boost van. Voor zulke geluksmomenten, daar doe ik het voor.”

GDPR