Presentaties Leer&Deelsessie deeltijdfactor

Hoe zorgen we ervoor dat het deeltijdpercentage onder zorgprofessionals toeneemt? Tijdens de Leer&Deelsessie ‘Het plannen en roosteren van de toekomst’ van 17 januari presenteerden zeven organisaties hun aanpak, experimenten, successen en uitdagingen. Zo’n 75 bestuurders, HR-managers, lijnmanagers, projectleiders en zorgmedewerkers namen deel aan de bijeenkomst die inspirerend en leerzaam werd bevonden.

Tijdens de bijeenkomst bleek weer hoe waardevol het is om ervaringen met elkaar te delen, inspiratie op te doen en blikken te verruimen met voorbeelden buiten de eigen organisatie. Suzanne van den Borne, programmaleider van de Zorgacademie: “Hoe kunnen we elkaar vooruithelpen met experimenteren? Op veel plekken spelen dezelfde vraagstukken. Het gesprek hierover met elkaar en de mogelijkheid om ervaringen én contacten uit te wisselen, dat geeft energie. En dat merkte ik gistermiddag”.

Van de experimenten binnen en de projecten van buiten de Zorgacademie delen we de presentaties: zeven verschillende aanpakken van een gedeeld probleem.

Kan maatwerk binnen de zorg? ETZ pakt het potentieel
Hoe pakt ETZ het potentieel? Hoe nemen ze iedereen in hun organisatie mee in de verandering, wat is nu daadwerkelijk de opbrengst en wat zijn hun geleerde lessen? Liesbeth Bult en Mieke van Puijenbroek delen de ETZ-ervaringen. Grootste winst van hun aanpak tot nu toe: Anders denken en doen! Presentatie

Planning 2.0, het  méérjarig verbeterprogramma van GGz Breburg
Welke strategische koers vaart GGz Breburg met het anders roosteren. ‘Samen’ is hierin een sleutelwoord: samen de regie, samen roosteren. Ramona van den Elzen legt uit dat GGz Breburg efficiënt werken ziet als een gedeelde verantwoordelijkheid. Presentatie

Flexibiliteit en méér regie voor Amarant-teams
Amarant heeft het vergroten van flexibiliteit en zelfregie voor medewerkers al jaren hoog in het vaandel staan.  Marieke van Huijgevoort, Nicole Westerbeek en Martien Laarman geven voorbeelden van hoe Amarant dat doet. Presentatie volgt

Rooster in Balans, de aanpak van De Wever
Rosanne Huijbregts en Rianne Jasperse vertellen hoe De Wever is gekomen tot een programmatische aanpak van roostering-vraagstukken. Ze delen de eerste bevindingen  van experimenten met de Losdenkers, Tonos-care en het aanpassen van het werkproces rondom de inhuur van derden. Presentatie

Roosteren bij de NS, waar gaan we eigenlijk naar toe?
Bart Moors van de NS duidt welke kanteling de spoorwegmaatschappij probeert te maken als het gaat om het roosteren van duizenden machinisten en conducteurs. Met als uitgangspunt een aantrekkelijke werkgever te blijven. Presentatie

Planning in Balans, onze zorg! Inspiratie uit Limburg
Hoe wordt de roostering-uitdaging aangepast in Limburg? Nanette Welten van de Zorggroep en Maurice Verdonschot van Proteion geven inzicht in de methode die hun organisaties helpt bij het in balans brengen van zorgvraag en aanbod. Onderdelen zijn onder meer op een andere manier kijken naar de functiemix en het verdelen van de piekmomenten. Presentatie

Inzet van AI/robotisering in het plan- en roosterproces. Zo doen ze het in Eindhoven
De Vitalis WoonZorg Groep kiest ervoor de medewerkers zoveel mogelijk zelf te laten bepalen wanneer zij werken door middel van echte zelfroostering. Op momenten dat het echt spannend wordt zetten zij robotiseringsoplossingen in. Jeroen Swanen geeft een kijkje in de keuken en vertelt over hoe zij al jaren geen uitzendkrachten of bemiddelde zzp’ers inzetten en over het inzetten van AI die de cliëntbehoefte en medewerkersbeschikbaarheid op het juiste moment en het juiste niveau met elkaar in balans brengt. Presentatie

Key note Luc Dorenbosch

Baaningenieur Dr. Luc Dorenbosch rondde de Leer&Deelsessie af met zijn key note over het hebben van twee banen. Hoe ziet de zorg eruit als zorgorganisaties personeel over haar eigen functiegrenzen heen laat werken – ook bij een andere (zorg)werkgever? Hoe pluk je de vruchten van gedeeld werkgeverschap waarbij werkgevers (bv. in de regio) met elkaar de banen ineen slaan. In de presentatie staat Luc Dorenbosch stil bij de effecten van het combineren van banen. Presentatie

De Leer&Deelsessie is afgesloten met een nieuwjaarsreceptie. Meer foto’s van het event vind je in ons fotoalbum

GDPR