Afgestudeerde Ilse van Kemenade:

‘Goed dat mensen weten hoe om te gaan met iemand met beperking’

Ilse van Kemenade studeerde dit jaar af in de studierichting Sociaal Maatschappelijke Dienstverlening. Een mooie prestatie van deze doorzetter. Ilse heeft namelijk een spierziekte, waardoor ze haar krachten gedoseerd moet inzetten. ‘Maar dat betekent niet dat ik niks kan. Daarom wil ik niet betutteld worden. En ik wil graag dat docenten en werkbegeleiders me aanspreken op mijn eigen niveau. Met mijn hersenen is niets mis’, benadrukt Ilse.

In het begin van haar studie had de studente veel moeite om de balans te vinden tussen school, studie en rust. ‘Ik moet echt mijn energie verdelen over de dag en heel goed doseren. Als ik een lange dag maak, moet ik dat een paar dagen bekopen en veel rusten. Dat begrepen docenten niet altijd. Uiteindelijk kwam het goed. Maar het kost steeds moeite om uit te leggen dat ik wel degelijk iets kan, maar op mijn eigen tempo. Ook mijn stages zijn niet allemaal naar mijn zin verlopen. Natuurlijk levert daarbij mijn rolstoel ook wel eens beperkingen op. Gelukkig heb ik een hele plezierige stage gelopen bij een woonzorggroep van Vitalis. Ik draaide mee op de dagbesteding van demente ouderen. Daar heb ik al mijn competenties gehaald. Het werken met deze doelgroep is bijzonder. Het zou mooi zijn als ik een baan kan vinden in deze vorm van ouderenzorg.’

Afgelopen studiejaar deelde Ilse tijdens Ervaringsdeskundigendagen ook haar persoonlijke ervaringen met mede-studenten. ‘Ook voor hen is het belangrijk om te weten dat elke beperking anders is. Dat je goed moet luisteren en kijken naar iemand. En hem of haar gewoon kunt vragen wat iemand kan of wil. Zo leer je elkaar beter kennen en kun je rekening mee houden met persoonlijke wensen en behoeften. Mijn collega-studenten ontdekten ook dat je gewoon kunt praten met iemand die in een rolstoel zit. En dat ik net als ieder ander leuk en zinnig werk wil doen. Dus: kom maar op met die baan!’

GDPR