Zij-instromer Phily Gilet: “Tijd voor wat anders”

Phily Gillet is 52 jaar als ze besluit deel te nemen aan het Kennismakingsprogramma Zorg & Welzijn van de Zorgacademie Midden-Brabant. Ze wilde na dertig jaar werken in een commerciële omgeving iets anders: ze was er helemaal klaar mee. Ze is gematcht met Cello en start op 1 juni als aspirant persoonlijk begeleider. Als het na drie maanden over en weer bevalt, gaat Phily naast haar nieuwe baan de opleiding Maatschappelijke zorg 4 volgen. Ze vertelt over haar ervaringen. 

 

“Ik ben er helemaal klaar mee!” Als leidinggevende, echtgenote en goede vriendin, heb ik deze zin vaak gehoord. Maar nu betrapte ik mezelf erop dat ik dit steeds vaker zelf uitriep. Tijd voor wat anders dus!

Maar wat doe je dan? Ik, 52 jaar, zo’n 30 jaar werkzaam als jurist en leidinggevende in een commerciële omgeving, moeder van twee kinderen van 17 en 18 jaar, een man die de klok rond werkt omdat hij van zijn hobby zijn werk heeft gemaakt (al geeft hij dat niet toe), een eigen huis met hypotheek en een goed salaris.

Je gaat op zoek! Wat vind je nu echt leuk in je vorige banen, wat stoort je het meest? Bij mij was het zo dat ik het coachen en begeleiden van mensen echt heel leuk vond. Maar die voortdurende ‘rat race’ om bedrijven en mensen juridisch bij te staan zodat zij nog meer geld konden verdienen, begon me wel heel erg tegen te staan. Ondanks de vele leuke collega’s die ik heb gehad. “Iets maatschappelijks” dus, was mijn conclusie. Maar hoeveel 50-plussers roepen dat inmiddels niet? En waar begin je in hemelsnaam je zoektocht?

Heel toevallig (“toeval bestaat niet” – quote van een vriendin) kwam via LinkedIn het programma van de Zorgacademie op mijn pad. Net voordat de aanmeldperiode was afgesloten, appte ik naar de contactpersoon van het programma, Marjella Adriaans. Al vrij kort daarna gingen we (een groepje van uiteindelijk acht personen) aan de slag. Via een mooi opgebouwd programma werden we als het ware door een trechter meegenomen het zorglandschap in. Allereerst werd duidelijk wat de zorg nu eigenlijk is. Want ik wist daar niet zoveel van. Daarna werden ook de visie van de huidige zorg, de verschillende type zorg doorgenomen maar gingen we ook wat meer de diepte in door het maken van e-learnings die ook door zorgmedewerkers gemaakt moeten worden.

Vanaf dag 1 was ik razend enthousiast. Niet alleen over het programma, maar ook over de deelnemers met allemaal een zeer verschillende achtergrond en de begeleiding. Het was hard werken, want het programma is een eerste stap en brengt je in contact met mensen. Maar dan moet je toch echt zelf aan de bak door gesprekken te voeren, mee te lopen en bijvoorbeeld naar zorgmarkten te gaan. En je rolt van het een in het ander omdat je ook veel mensen ontmoet. Langzaam kwam ik er achter wat ik echt leuk vond. Als ik dit programma niet had gehad, was het een veel lastigere zoektocht geweest. Want van een totale onbenul op zorggebied, raakte ik door het programma alvast een beetje bekend met  de terminologie, visie en verschillende soorten zorg. En ook kwam ik er achter wat ik niet wilde.

Het gevolg van dit alles is dat ik sinds 1 juni voor de komende drie maanden als aspirant persoonlijk begeleider voor mensen met een verstandelijke beperking bij Cello werkzaam ben. Elke maand bij een andere groep. En als het over en weer bevalt dan ga ik de opleiding Maatschappelijke zorg 4 volgen, naast mijn werk. Aan mij zal het niet liggen, want ik kan me niet herinneren wanneer ik met zoveel plezier naar mijn werk ben gegaan. En ja, ook op een zaterdag of in een avond!

Phily Gillet

Meer weten over het Kennismakingsprogramma Zorg & Welzijn: ga naar ontdekdezorgbrabant.nl.

GDPR